Guatemala - tanulságok és ajánló

Hogy megérte-e az út? Egyértelműen: igen!

És nem csak a kognitív disszonancia beszél belőlem... (közgazdászok előnyben :) Köszönet a Mirador Adventures-nek a szervezésért és különösen Botka Beának aki türelemmel viselte nem csak a maják (európai aggyal felfoghatatlan) logikáját és szervezését hanem a kilenc fős csapat igen erős mélypontjait is ami olykor puffogásban olykor fizikai összeomlásban csúcsosodott ki. Mindezek ellenére anyázás nélkül átvészeltünk együtt két és fél hetet. 

Guatemala jó hely, mert:

- minden van amiért utazni érdemes: hegyek, vulkánok, (több) ezeréves maja romok, gyönyörű tavak, tengerpart, eldugott maja falvak ahol nem jár turista, olcsó piacok, finom gyümölcsök (én nem szeretem a gyümölcsöt, de itt ettem azt is), korrekt ételek

- Budapesthez képest olcsó (egy jobb étteremben 1500-2000 Ft egy főétel, 400 Ft egy félliteres turmix vagy koktél, 300 egy cuba libre, 400 egy sör), +a legtöbb holmi a magyar árszínvonal fele/kétharmada. Nem fogtuk vissza magunkat a vásárlással, ajándékokkal, de így is csak fejenként 90 ezer forintot vertünk el 18 nap alatt. (szállás+utazás nélkül, ételre, italra +egyebekre)

Hogy ajánlom-e mindenkinek? Egyértelműen: nem! Ne jöjjön (erre a túrára) Guatemalába, aki: 

- a pihenést úgy képzeli el, hogy fizikailag pihen (nem fogsz. Fizikailag fárasztó kétnaponta pakolni, holmit cipelni, mászkálni. Készülj fel előtte: tanulj meg csomagolni, legyél fizikailag a topon)

- gyenge a gyomra vagy az immunrendszere (én szinte soha nem vagyok beteg és nincs gond a gyomrommal. Itt viszont szinte mindenki legalább egyszer rosszul volt, gyenge volt és ment a hasa. És nem mindig van orvos/kórház a közelben. És nem: a pálinkával fertőtlenítés sem orvosság mindenre...)

- nem bírja a koszt. (kosz mindenhol van. Rajtad is lesz. Nem kevés. Szemét is: mindent az utcára dobnak.)

- nem bírja ha nem teljesen tiszta új ágyneműben kell aludnia (de a hálózsák ebben segíthet)

- nem bírja ha állatok vannak a szálláson (csótány még az ártalmatlan verzió: pók, skorpió, bármi előfordulhat)

- nem bírja ha nincs meleg víz a szálláson (többnyire langyos víz jön, ha egyáltalán)

- nem bírja a kulturális sokkot (az itt lakók többsége kb. a hazai cigányputrik életszínavonalán él. Cserébe dolgoznak.)

- nem bírja a kevésbé higiéniás utcai kaját (aki sosem mert enni átlagos vonat/busz pályaudvari büfében gyrost, hambit az itt éhen fog halni). Az ÁNTSZ az összes guatemalai éttermet bezáratná. 

- nem bírja ha tömegben, koszos emberekkel kell összepréselődnie és órákig így utaznia. Ne gondold hogy a 4-6 villamos vagy a metró ez a kategória! Itt SOKKAL rosszabb lesz a tömeg és a szag is. Vissza fogsz vágyni egy légkondi mentes nyári napra a 4-6 villamoson...

- nem bírja ha nem az történik amit és ahogy ő leszervezett (majákkal nem könnyű az élet)

De ha mindezeken túl tudod tenni magad (rum segít mindig :), életed egyik legnagyobb kalandja lesz!