elso nap... Budapest-Amszterdam-Panama-Guatemala-Antigua

Huszonnégy órát utazni nem vicces. Ezt szögezzük le az elején. Amíg világos van még egész korrekt, az első húsz óra egész jól telt, de  Panama- Guatemala repülőjaraton összeomlottunk. Nem is az hogy otthoni idő szerint este 11 volt... hanem hogy négy óra alvás után kellett mindezt abszolvalni. De aztán egyszer csak leszalltunk Guatemalában. És a csomagok is. 1-0 nekünk...

A repterhez megerkezik a transzfer kisbusz, a sofőrről hamar kiderul hogy Ecclestone a két kezét osszetenne egy ilyen Forma -1 tehetségét. Mar ha a srac kevesebbet nyomna mint a versenyauto... sajnos nem ez a helyzet. Fekvorendorok előtt satufek, 40-es kanyarban 80... de legalább nem alszunk el. A szállás: aki volt szeplakon K&H olimpián az hasonlót kepzeljen el. Mínusz ágyneműhuzat. Inkább hálózsákban alszunk. A zuhany még megér egy misét: a zuhanyrozsa maga egy elektromos vízmelegítő. Hőfok szabályozás azzal történik hogy lejjebb vagy följebb tekered az atfolyo víz mennyiségét. A kábelezésrol az aramszereloi szaklap erintesvedelmi cikksorozatot indithatna.

Az éjszaka a fáradtságtol jól telt... valahol a magyar és a guatemala időzóna között. Azért mindenkinek megkordult a gyomra az otthoni ebéd időben.. . még ha 24 órát végig is ettünk előtte. 

Reggel városnézés Antiguaban. A város nem tul bonyolult: nyilegyenes utcák derékszögben. Minek tulkomplikalni. Háromszáz éve földrengésben elpusztult az egész város... a turavezeto Bea állítja hogy van itt egy vulkán, amiatt. Mi nem hisszük el mert nem látjuk a tetejét. Szerintem kamu. Mindenesetre a város tele van romos templomokkal, minden sarkon egy. Na jo.. lehet tényleg volt valami földrengés. 

A guatemalai kormány sajátosan gondolkodik a turizmusról. A hülye turista ugye jön és költeni akar. A rohadék. A végén még infláció vagy ne adj isten GDP növekedés lesz belőle. Tehát egy turista egy nap 300 dollárt válthat maximum quetzalra. Így hát Bea szetosztja a turapenzt és mindenki beall a sorba a bankban. 

A guatemalai bank áll 1db géppisztolyos őrből és három pultbol (értsd kassza). Szék nincs. K&H-s kollégámmal törjük a fejünket vajon melyik befektetési alap lehet itt a sikeres termék, végül úgy döntünk biztosan a háromszor fizető struktúra a nyerő...de csak mertharom kassza van.  Kollégáknak találós kérdés: 7.50 usd/quetzal az hány Ft eurhuf marzs? 

Pénzváltó után ebéd a piacon.ceviche=lime levében pácolt nyers tengeri herkentyuk. Zseniális. Egy kis rum azért lecsuszik mellé. Biztos ami biztos. 

Delutan tura a Pacaya vulkanra (2500m) egy csapat lovassal kiserve. (`taxi?, taxi?`) Fizess és felviszunk. Péter tűnhet a gyenge lancszemnek: minden kanyarnal megkornyekezik. Közben a szél feltámad: vulkáni hamut fúj a szemünkbe szankba a 80km/h szél. Kellemes. ..

Ahogy közelítjük a krátert egyre durvább mindez. Végül eléjük a krátert: meleg van. A vulkán márciusban tört ki utoljára. Óvatosan kell lépni, nehogy megolvadjon a bakancs. A túra megkoronazasakepp pillecukrot sütünk a forró köveken.  Eszembe jut a "lávakövön sült hotdog" a Szigeten. Ugyan mar... :-) A helyiek leleményessegere jellemző hogy lávakövet árulnak a vulkánon. Köszi. Esetleg homokot a sivatagban? 

Lefelé naplementében jövünk. Csodaszép. Előbukkan a másik vulkán (Bea még mindig azt állítja hogy ez van Antigua felett is). Minden kanyarban más színek. Vagy csak minden kanyarra elfelejtjuk milyen szép volt sz előbb. Rohamosan fogynak a megabajtok a fényképezőgépeken, ha mind feltolnank felhőbe kijonne a helyi gdp a netadobol.

Hazafele "Alonso" bemutatja rally tudását ismét. Este vacsi egy indiai étteremben a csapat felevel. Ma sem kell senkit altatni...